Dijital Diş Hekimliği

  • Modern diş hekimliğinin gelişmesiyle, kullanılan yeni teknik materyaller sayesinde hastaların estetik beklentileri karşılanmaktadır. Bu anlamda artık cadcam sistemleri kullanılmaktadır.
  • Cadcam kelime anlamı olarak, ''bilgisayar destekli dizayn ve bilgisiyar destekli üretim'' anlamına gelen ''computer aided design and computer aided manufacturing'' cümlesinin kısaltılmışıdır.
  • Bu teknoloji sayesinde dijital diş hekimliği çağı başlamıştır. Gelişen teknoloji, geleneksel yöntemleri geride bırakarak, yüksek kalitede, hızlı tedavi yapma imkanı sunmuştur.
  • Zirkonyum, lamina porselenler, kompozit laminalar, emax, empressler gibi bir çok materyal ve teknikle tedaviler yapılmaktadır. Bunların seçiminde doktorunuzun planlaması ve sizin beklentileriniz göz önüne alınarak karar verilir.
  • Hastanın yaşı, cinsiyeti, yüz hatları, dişlerinin simetrisi birlikte değerlendirilerek ideal gülüşü dijital ortamda tasarlanır.
  • Sonuç olarak hastaya diş estetiği ve fonksiyonu geri kazandırılır.

a) Zirkonyum Diş
Eskiden porselen alt yapısı olarak kullanılan gri renkteki metal alaşımı yerine tercih edilen beyaz renkli alt yapı malzemesidir.böylece porselen dişlerdeki gri alt yapı yansımadığından daha estetik dişler yapılabilmektedir.

b) Laminalar (Yaprak Porselen)
Dişlerin sadece ön yüzeylerinin 0,3-0,7 mm inceltilerek yapılan porselen çeşididir.çok ince yapıda olması sebebiyle yapımı ve yapıltırılması daha dikkat gerektirir.

c) Emax (Full Porselenler)
Metal alt yapı kullanılmadan, basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen, dayanıklılığı arttırılmış porselendir. Tamamı seramikten oluşur. Full porselen dişler de denilebilir. Metal alt yapı bulunmaması ve full seramik içerikli olması doğal dişlerin şeffaflığını, ışığı yansıtma ve geçirme özelliklerini taklit eder. Yapıştırıcıların da empress ve diş dokusuna uyumu, malzemelerin bukalemun etkisi istenen ideal rengi ve şeffaflığı sağlar.